Class 2: English (Poem) Chapter 1 solutions. Complete Class 2 English (Poem) Chapter 1 Notes.
NCERT Solutions for Class 2nd English (Poem): Chapter 1-First Day at School.
NCERT 2nd English (Poem) Chapter 1, class 2 English (Poem) Chapter 1 solutions
Let’s Read
Question 1.
I wonder if the sea is blue.
मैं इस बात पर अचंभित हूँ कि क्या समुद्र का रंग नीला है।
Answer.

Do it yourself.
Reading is Fun
Question 1.
What does the child in the poem think about his drawing?
कविता में बच्चा अपनी चित्रकारी के बारे में क्या सोचता है?
Answer.
He is thinking that his drawing would be as good as his other classmates.
Question 2.
What does the child wonder about his teacher?
बच्चा अपनी शिक्षिका के बारे में क्या संदेह व्यक्त करता है?
Answer.
He wonders whether his teacher likes him as his mother or grandmother.
Question 3.
Do you think the child would like to carry his puppy to school?
क्या तुम सोचते हो कि बच्चा अपने पिल्ले को विद्यालय ले जाना पसंद करेगा?
Answer.
No, he can’t carry his puppy to school.
Let’s Talk
Question 1.
Do you remember your first day at school? How did you feel
क्या तुम्हें अपने विद्यालय का प्रथम दिन याद है? उस दिन तुमने कैसा अनुभव किया है
Answer.

Question 2.
When you entered your class what did you like?
जब तुमने कक्षा में प्रवेश किया तो तुम्हें कैसा लगा।
Answer.
I liked the whole class and especially my class teacher.
Question 3.
Who was the first friend you made?
तुमने अपना पहला दोस्त किसे बनाया?
Answer.
Do it yourself.
Question 4.
What did you enjoy doing the most?
तुम्हें सबसे ज्यादा आनंद क्या करते हुए मिला?
Answer.
I enjoyed playing with my pet dog, Shanky.
Question 5.
Do you have a pet at home who waits for you to come back from school?
क्या तुम्हारे पास कोई कुत्ते का बच्चा है, जो तुम्हारे विद्यालय से लौटने का इंतज़ार करता हो?

Answer.
Yes, I have a pet dog at my home who waits for me to come back from school.
Let’s Act
Question 1.
Find a partner. Let your partner pretend to be the teacher who welcomed you to your class.
अपने एक सहयोगी की तलाश करो। फिर उसे एक शिक्षिका का अभिनय करने को कहो, जो कक्षा में तुम्हारा स्वागत करेंगी।
Answer.
Do it yourself.
Question 2.
Now act out your first day at school.
अब तुम अपने विद्यालय में प्रथम दिन के अनुभव का अभिनय करो।
Answer.
Do it yourself.
Question 3.
Look at the picture. What are the children doing?
दिए गए चित्र को देखो। इसमें बच्चे क्या कर रहे हैं?

Answer.
In the given picture, the children are performing acting. The girl is acting like a teacher and the boy is acting like a student.
Let’s Listen and Sing
Question 1.
Brush, brush, brush your teeth,
Brush them everyday.
Father, mother, brother, sister
Brush them everyday.
Comb, comb, comb your hair,
Comb it everyday.
Father, mother, brother, sister
Comb it everyday.
Wash, wash, wash your face,
Wash it everyday.
Father, mother, brother, sister
Wash it everyday.

Answer.
Do it yourself.
Let’s Write
Question 1.
How many words can you make using letters from the word in the picture? One has been done for you.
चित्र में दिए गए अक्षरों की सहायता से तुम कितने शब्द बना सकते हो? तुम्हारी सहायता के लिए एक उदाहरण दिया गया है

Answer.

Question 2.
Circle what you can carry in your school bag. Now write their names in the box below.
तुम अपने स्कूल बैग में जिन चीजों को ले जा सकते हो, उन पर गोला लगाओ। बॉक्स के नीचे उनके नाम लिखो।
Answer.

- Ruler
- Books
- Sharpener
- Pen
- Eraser
- Pencil
- Water bottle
- Spectacles
- Tiffin
Let’s Do
Question 1.
What are the children doing? Choose the correct word from the ribbon and then fill in the blanks.
बच्चे क्या कर रहे हैं? रिबन से शब्दों को चुनकर दिए गए ‘खाली स्थान में भरो।
(i) eating
(ii) riding
(iii) going
(iv) studying
(v) sharing
(vi) returning
(vii) laughing
Answer.


Let’s Draw

NCERT Solutions for Class 2nd English (Poem): Chapter 1: Download PDF
NCERT Solutions for Class 2nd English (Poem): Chapter 1-First Day at School
Download PDF: NCERT Solutions for Class 2nd English (Poem): Chapter 1-First Day at School PDF
Chapterwise NCERT Solutions for Class 2 English (Poem) :
- Unit 1 Poem First Day At School
- Unit 1 Poem The Paddling-Pool
- Unit 2 Poem I am Lucky
- Unit 3 Poem A Smile
- Unit 4 Poem Rain
- Unit 5 Poem Zoo Manners
- Unit 6 Poem Mr Nobody
- Unit 7 Poem On My Blackboard I Can Draw
- Unit 8 Poem I am the Music Man
- Unit 9 Poem Granny Granny Please Comb My Hair
- Unit 10 Poem Strange Talk
About NCERT
The National Council of Educational Research and Training is an autonomous organization of the Government of India which was established in 1961 as a literary, scientific, and charitable Society under the Societies Registration Act. The major objectives of NCERT and its constituent units are to: undertake, promote and coordinate research in areas related to school education; prepare and publish model textbooks, supplementary material, newsletters, journals and develop educational kits, multimedia digital materials, etc
Organise pre-service and in-service training of teachers; develop and disseminate innovative educational techniques and practices;collaborate and network with state educational departments, universities, NGOs and other educational institutions; act as a clearing house for ideas and information in matters related to school education; and act as a nodal agency for achieving the goals of Universalisation of Elementary Education.
The National Council of Educational Research and Training is an autonomous organization of the Government of India which was established in 1961 as a literary, scientific, and charitable Society under the Societies Registration Act. Its headquarters are located at Sri Aurbindo Marg in New Delhi. Visit the Official NCERT website to learn more.