Class 3: English Chapter 4 solutions. Complete Class 3 English Chapter 4 Notes.
NCERT Solutions for 3rd Class English: Chapter 4-A Little Fish Story
NCERT 3rd English Chapter 4, class 3 English Chapter 4 solutions
Reading is Fun
1.How many fish are there in the sea?
Ans. There are a great many million fish in the sea.
2. Why was the little fish unhappy?
Ans. The little fish was unhappy because he was very small.
3. What happened to the fish one day?
Ans. One day the fish got caught in a big net while swimming in the sea with his friends.
4. Why was the fish thankful to be a little fish?
Ans. The fish was thankful to be a little fish because he was saved only due to his small size.
Talk Time
1. Imagine you are a little fish. Describe what you might see around you.
Ans. There is a vast expanse of water around me. Also a number of fish, small and big, swim around me. There are several boats sailing on the water. Several fishermen are coming towards us with their big nets.
NCERT 3rd English Chapter 4, class 3 English Chapter 4 solutions
Word Building
1.Look at the pattern and fill in the blanks.
Ans.look looked talk talked
pick picked wish wished
bark barked pull pulled
want wanted help helped
2. Fill in the blanks with the right word from the box.

Ans.a box of matches a herd of cows
a sheet of paper a pack of wolves
NCERT 3rd English Chapter 4, class 3 English Chapter 4 solutions
Let’s Write
1.Look at the following sentence.
If I were only larger, how much happier I could he.
Make more sentences like this using the words in the box.

Ans.1.If I were only taller, how much happier I could be.
2.If I were only smaller, how much happier I could be.
3.If I were only thinner, how much happier I could be.
4.If I were only cleverer, how much happier I could be.
5.If I were only younger, how much happier I could be.
6.If I were only older, how much happier I could be.
Song Time
Singing or Crying?
Mahesh sings a little song.
Venkatesh looks at him.
“Why are you crying, Mahesh?” he asks.
Mahesh says, “I’m not crying.
I’m singing an English song!”
Choose the right words.
1. Mahesh sings a————- (long/little) song.
2. Venkatesh————-(looks/shouts) at him.
3. Venkatesh thinks Mahesh is ————-(crying/laughing).
4. Mahesh is————- (singing/saying) a song.
5. The song is in————-(Telugu/English).
Ans. 1. little 2. looks 3. crying 4. singing 5. English.
NCERT 3rd English Chapter 4, class 3 English Chapter 4 solutions
Download PDF :
NCERT Solutions for Class 3rd English: Chapter 4-A Little Fish Story
Download PDF: NCERT Solutions for Class 3rd English: Chapter 4-A Little Fish Story PDF
Chapterwise NCERT Solutions for Class 3 English :
- Unit 1 The Magic Garden
- Unit 2 Nina and The Baby Sparrows
- Unit 3 The Enormous Turnip
- Unit 4 A Little Fish Story
- Unit 5 The Yellow Butterfly
- Unit 6 The Story of The Road
- Unit 7 Little Tiger, Big Tiger
- Unit 8 My Silly Sister
- Unit 9 He Is My Brother
- Unit 10 The Ship of the Desert
About NCERT
The National Council of Educational Research and Training is an autonomous organization of the Government of India which was established in 1961 as a literary, scientific, and charitable Society under the Societies Registration Act. Its headquarters are located at Sri Aurbindo Marg in New Delhi. Visit the Official NCERT website to learn more.