Class 7: English Chapter 5 solutions. Complete Class 7 English Chapter 5 Notes.
NCERT Solutions for 7th Class English: Chapter 5-Golu Grows a Nose
NCERT 7th English Chapter 5, class 7 English Chapter 5 solutions
Exercise
(Page 34)
Answer the following Questions:
Question 1:
Whom does Golu ask, “Why don’t you ever fly like other birds?”
Answer:
Golu asks the ostrich why it doesn’t fly like other birds.
Question 2:
Which uncle of Golu had red eyes?
Answer:
Golu’s huge uncle hippopotamus had red eyes.
Question 3:
Golu’s relatives did not answer his questions because
(i) they were shy.
(ii) the questions were too difficult.
(iii) Golu was a naughty boy.
Answer:
(ii) The questions were too difficult.
Question 4:
Who advised Golu to go to the Limpopo river?
Answer:
The mynah bird advised Golu to go to the Limpopo river.
Question 5:
Why did Golu go to the river?
Answer:
Golu went to the Limpopo river to find out what the crocodile had for dinner.
Question 6:
The crocodile lay on the bank of the Limpopo river. Golu thought it was
(i) a living crocodile
(ii) a dead crocodile
(iii) a log of wood
Answer:
(iii) a log of wood.
Question 7:
What did the crocodile do to show that it was a real crocodile?
Answer:
The crocodile shed its false tears’ to show that it was a real one.
Question 8:
“Come here, little one, and I’ll whisper the answer to you”. The crocodile said this because
(i) he couldn’t stand up.
(ii) he wanted to eat Golu.
(iii) Golu was deaf.
Answer:
(ii) he wanted to eat Golu.
Question 9:
(i) Who helped Golu on the bank of the river?
Answer:
The python helped Golu on the river bank. He saved Golu’s life from the crocodile.
Question 10:
Name two things the elephant can do with his trunk, and two he cannot.
Answer:
Two things the elephant can do with his trunk are:
(i) The elephant can keep away flies.
(ii) He can pull up things from below and take it to his mouth.
Two things that the elephant can’t do with his trunk are:
- He can’t use it as a leg.
- He can’t see with it.
NCERT 7th English Chapter 5, class 7 English Chapter 5 solutions
NCERT Solutions for 7th Class English: Chapter 5: Download PDF
NCERT Solutions for 7th Class English: Chapter 5-Golu Grows a Nose
Download PDF: NCERT Solutions for 7th Class English: Chapter 5-Golu Grows a Nose PDF
Chapterwise NCERT Solutions for Class 7 English :
- Unit 1 – The Tiny Teacher
- Unit 2 – Bringing up Kari
- Unit 3 – The Desert
- Unit 4 – The Cop and the Anthem
- Unit 5 – Golu Grows a Nose
- Unit 6 – I Want Something in a Cage
- Unit 7 – Chandni
- Unit 8 – The Bear Story
- Unit 9 – A Tiger in the House
- Unit 10 – An Alien Hand
About NCERT
The National Council of Educational Research and Training is an autonomous organization of the Government of India which was established in 1961 as a literary, scientific, and charitable Society under the Societies Registration Act. Its headquarters are located at Sri Aurbindo Marg in New Delhi. Visit the Official NCERT website to learn more.