Class 2nd English Chapter 4 Solutions - Complete Class 2 English Chapter 4 Notes.
NCERT Solutions for Class 2nd English: Chapter 4-Storm in the Garden
NCERT 2nd English Chapter 4, class 2 English Chapter 4 solutions
Reading is Fun Answer the Questions
Question 1.
Who was Sunu-sunu?
सुनू-सुनू कौन था?
Ans.
Sunu-sunu was a small snail.
Question 2.
Who was Sunu-sunu visiting?
सुनू-सुनू किससे मिलने जा रहा था?
Answer.
Sunu-sunu was visiting his friends, the ants.
Question 3.
Where were the ants hiding?
चीटियाँ कहाँ छुपी थीं?
Answer.
The ants were hiding below a flower pot.
Question 4.
Did Sunu-sunu not get wet.
क्या सुनू-सुनू गीला नहीं हुआ था?
Answer.
No. Sunu-Sunu did not get wet.
Let’s Talk
Question 1.
Do you go for morning walk?
क्या तुम सुबह की सैर के लिए जाते हो?
Answer.
Yes, I go for morning walk.
Question 2.
Have you ever seen ants in the garden?
क्या तुमने बगीचे में कभी चींटियों को देखा है?
Answer.
Yes, I have seen a number of ants in the garden.
Question 3.
Watch ants and see where they go and what they carry to their holes.
चीटियों को देखो कि वे कहाँ जाती हैं तथा अपने बिल में क्या ले जाती हैं।
Answer.
Do it yourself.
Team Time
Question 1.
Do you know why you see snails and earthworms after it rains? Sit in a group and discuss.
क्या तुम जानते हो कि वर्षा के बाद घोंघे तथा केंचुए क्यों दिखाई पड़ते हैं? समूह में बैठकर इस पर चर्चा करो।
Answer.
Do it yourself (Hint is provided)
Let’s Write
Question 1.
Look at these pictures and complete the sentences Pick the right word from the box.
चित्रों को देखकर तथा सही शब्दों को बॉक्स से चुनकर वाक्यों को पूरा करो।
in on under behind over
Answer.


Let’s Sing
Question 1.
Out in the garden each fine day.
With my ball, I like to play:
I bounce my ball, I bounce my ball,
I bounce my ball on each fine day.

Out in the garden each fine day,
With my kite I like to play:
I fly my kite, I fly my kite,
I fly my kite on each fine day.

Ans.
Do it yourself.
NCERT Solutions for Class 2nd English: Chapter 4: Download PDF
NCERT Solutions for Class 2nd English: Chapter 4-Storm in the Garden
Download PDF: NCERT Solutions for Class 2nd English: Chapter 4-Storm in the Garden PDF
Chapterwise NCERT Solutions for Class 2 English :
- Unit 1 Story Haldi’s Adventure
- Unit 2 Story I Want
- Unit 3 Story The Wind and The Sun
- Unit 4 Story Storm in the Garden
- Unit 5 Story Funny Bunny
- Unit 6 Story Curlylocks and the Three Bears
- Unit 7 Story Make it Shorter
- Unit 8 Story The Mumbai Musicians
- Unit 9 Story The Magic Porridge Pot
- Unit 10 Story The Grasshopper and The Ant
About NCERT
The National Council of Educational Research and Training is an autonomous organization of the Government of India which was established in 1961 as a literary, scientific, and charitable Society under the Societies Registration Act. The major objectives of NCERT and its constituent units are to: undertake, promote and coordinate research in areas related to school education; prepare and publish model textbooks, supplementary material, newsletters, journals and develop educational kits, multimedia digital materials, etc
Organise pre-service and in-service training of teachers; develop and disseminate innovative educational techniques and practices;collaborate and network with state educational departments, universities, NGOs and other educational institutions; act as a clearing house for ideas and information in matters related to school education; and act as a nodal agency for achieving the goals of Universalisation of Elementary Education.
The National Council of Educational Research and Training is an autonomous organization of the Government of India which was established in 1961 as a literary, scientific, and charitable Society under the Societies Registration Act. Its headquarters are located at Sri Aurbindo Marg in New Delhi. Visit the Official NCERT website to learn more.