Class 8: Maths Chapter 9 solutions. Complete Class 8 Maths Chapter 9 Notes.
Maharashtra Board Solutions Class 8-Maths (Practice Set 9.1): Chapter 9- Discount and Commission
Maharashtra Board 8th Maths Chapter 9, Class 8 Maths Chapter 9 solutions
Question 1. If marked price = Rs 1700, selling price = Rs 1540, then find the discount.
Solution:
Here, Marked price = Rs 1700,
selling price = Rs 1540
Selling price = Marked price – Discount
∴ 1540 = 1700 – Discount
∴ Discount = 1700 – 1540
= Rs 160
∴ The amount of discount is Rs 160.
Question 2. If marked price Rs 990 and percentage of discount is 10, then find the selling price.
Solution:
Here, marked price = Rs 990,
discount = 10%
Let the percentage of discount be x
∴ x = 10%
i. Discount
= Rs 99
ii. Selling price = Marked price – Discount
= 990 – 99
= Rs 891
∴ The selling price is Rs 891.
Question 3. If selling price Rs 900, discount is 20%, then find the marked price.
Solution:
Here, selling price = Rs 900, discount = 20%
Let the marked price be Rs 100
Since, the discount given = 20%
∴ Amount of discount = Rs 20
∴ Selling price = 100 – 20 – Rs 80
Let actual marked price be Rs x
∴ For marked price of Rs x, selling price is Rs 900
80100=900x
∴ 80 × x = 100 × 900
∴ x=100×90080
∴ x = Rs 1125
∴ The marked price is Rs 1125.
Question 4. The marked price of the fan is Rs 3000. Shopkeeper gave 12% discount on it. Find the total discount and selling price of the fan.
Solution:
Here, Marked price = Rs 3000, discount = 12%
Let the percentage of discount be x.
∴ x = 12%
i. Discount
= 30 × 12
= Rs 360
ii. Selling price = Marked price – Discount
= 3000 – 360
= Rs 2640
∴ The total discount is Rs 360 and the selling price of the fan is Rs 2640.
Question 5. The marked price of a mixer is Rs 2300. A customer purchased it for Rs 1955. Find percentage of discount offered to the customer.
Solution:
Here, marked price = Rs 2300,
selling price = Rs 1955
i. Selling price = Marked price – Discount
∴ 1955 = 2300 – Discount
∴ Discount = 2300 – 1955
= Rs 345
ii. Let the percentage of discount be x

∴ x = 15%
∴ The percentage of discount offered to the customer is 15%.
Question 6.
A shopkeeper gives 11% discount on a television set, hence the cost price of it is Rs 22,250. Then find the marked price of the television set.
Solution:
Here, selling price = Rs 22,250, discount = 11%
Let marked price be Rs 100
Since, the discount given = 11%
∴ Amount of discount = Rs 11
∴ Selling price = 100 – 11 = Rs 89
∴ Let actual marked price be Rs x
∴ For marked price of Rs x, selling price is Rs 22,250
∴ x = Rs 25,000
∴ The marked price of the television set is Rs 25,000.
Question 7. After offering discount of 10% on marked price, a customer gets total discount of Rs 17. To find the cost price for the customer, fill in the following boxes with appropriate numbers and complete the activity.
Solution:
Suppose, marked price of the item = 100 rupees Therefore, for customer that item costs 100 – 10 = 90 rupees.
Hence, when the discount is [10] then the selling price is [90] rupees.
Suppose when the discount is [17] rupees, the selling price is x rupees.
∴ The customer will get the item for Rs 153.
Question 8.
A shopkeeper decides to sell a certain item at a certain price. He tags the price on the item by increasing the decided price by 25%. While selling the item, he offers 20% discount. Find how many more or less percent he gets on the decided price.
Solution:
Here, price increase = 25%,
discount offered = 20%
Let the decided price be Rs 100
∴ Increase in price = Rs 25
∴ Shopkeeper marks the price = 100 + 25
= Rs 125
∴ marked price = Rs 125
Let the percentage of discount be x
∴ x = 20%
∴ Selling price = Marked price – Discount
= 125 – 25
= Rs 100
∴ If the decided price is Rs 100, then shopkeeper gets Rs 100.
∴ The shopkeeper gets neither more nor less than the decided price i.e. he gets 0% more / less.
Intext Questions and Activities
Question 1.
Write the appropriate numbers in the following boxes. (Textbook pg. no. 51)
- 12100= __ percent = __%
- 47% = __
- 86% = __
- 4% of 300 = 300 × __ = __
- 15% of 1700 = 1700 × __= __
Solution:
- 12100= 12 percent = 12%
- 47% = 47100
- 86% = 86100
- 4% of 300 = 300 × 4100 = 12
- 15% of 1700 = 1700 × 15100 = 255
Question 2.
You may have seen advertisements like ‘Monsoon Sale’, ‘Stock Clearance Sale’ etc offering different discount. In such a sale, a discount is offered on various goods. Generally in the month of July, sales of clothes are declared. Find and discuss the purpose of such sales. (Textbook pg. no. 51)
Solution:
(Students should attempt the above activity on their own)
Download PDF
Maharashtra Board Solutions Class 8-Maths (Practice Set 9.1): Chapter 9- Discount and Commission
Chapterwise Maharashtra Board Solutions Class 8 Maths :
- Chapter 1- Rational and Irrational Numbers (Practice Set 1.1)
- Chapter 1- Rational and Irrational Numbers (Practice Set 1.2)
- Chapter 1- Rational and Irrational Numbers (Practice Set 1.3)
- Chapter 1- Rational and Irrational Numbers (Practice Set 1.4)
- Chapter 2- Parallel Lines and Transversals (Practice Set 2.1)
- Chapter 2- Parallel Lines and Transversals (Practice Set 2.2)
- Chapter 2- Parallel Lines and Transversals (Practice Set 2.3)
- Chapter 3- Indices and Cube Root (Practice Set 3.1)
- Chapter 3- Indices and Cube Root (Practice Set 3.2)
- Chapter 3- Indices and Cube Root (Practice Set 3.3)
- Chapter 4- Altitudes and Medians of a Triangle (Practice Set 4.1)
- Chapter 5- Expansion Formulae (Practice Set 5.1)
- Chapter 5- Expansion Formulae (Practice Set 5.2)
- Chapter 5- Expansion Formulae (Practice Set 5.3)
- Chapter 5- Expansion Formulae (Practice Set 5.4)
- Chapter 6- Factorisation of Algebraic Expressions (Practice Set 6.1)
- Chapter 6- Factorisation of Algebraic Expressions (Practice Set 6.2)
- Chapter 6- Factorisation of Algebraic Expressions (Practice Set 6.3)
- Chapter 6- Factorisation of Algebraic Expressions (Practice Set 6.4)
- Chapter 7- Variation (Practice Set 7.1)
- Chapter 7- Variation (Practice Set 7.2)
- Chapter 7- Variation (Practice Set 7.3)
- Chapter 8- Quadrilateral: Constructions and Types (Practice Set 8.1)
- Chapter 8- Quadrilateral: Constructions and Types (Practice Set 8.2)
- Chapter 8- Quadrilateral: Constructions and Types (Practice Set 8.3)
- Chapter 9- Discount and Commission (Practice Set 9.1)
- Chapter 9- Discount and Commission (Practice Set 9.2)
- Chapter 10- Division of Polynomials (Practice Set 10.1)
- Chapter 10- Discount and Commission (Practice Set 10.2)
- Chapter 11- Statistics (Practice Set 11.1)
- Chapter 11- Statistics (Practice Set 11.2)
- Chapter 11- Statistics (Practice Set 11.3)
- Chapter 12- Equations in One Variable (Practice Set 12.1)
- Chapter 12- Equations in One Variable (Practice Set 12.2)
- Chapter 13- Congruence of Triangles (Practice Set 13.1)
- Chapter 13- Congruence of Triangles (Practice Set 13.2)
- Chapter 14- Compound Interest (Practice Set 14.1)
- Chapter 14- Compound Interest (Practice Set 14.2)
- Chapter 15- Area (Practice Set 15.1)
- Chapter 15- Area (Practice Set 15.2)
- Chapter 15- Area (Practice Set 15.3)
- Chapter 15- Area (Practice Set 15.4)
- Chapter 15- Area (Practice Set 15.5)
- Chapter 15- Area (Practice Set 15.6)
- Chapter 16- Surface Area and Volume (Practice Set 16.1)
- Chapter 16- Surface Area and Volume (Practice Set 16.2)
- Chapter 16- Surface Area and Volume (Practice Set 16.3)
- Chapter 17- Factorisation of Algebraic Expressions (Practice Set 17.1)
- Chapter 17- Factorisation of Algebraic Expressions (Practice Set 17.2)