Class 5: Maths Chapter 3 solutions. Complete Class 5 Maths Chapter 3 Notes.
Maharashtra Board Solutions Class 5-Maths (Problem Set 13) - Part 1: Chapter 3- Addition and Subtraction
Maharashtra Board 5th Maths Chapter 3, Class 5 Maths Chapter 3 solutions
Important Questions and Answers.
Solve the following mixed word problems:
Question 1.
The Forest Department planted 23,078 trees of khair, 19,476 of behada besides trees of several other kinds. If the Department planted 50,000 trees altogether, how many trees were neither of khair nor of behada?
Solution:
2 3 0 7 8 Trees of khair
+
1 9 4 7 6 Trees of behada
4 2 5 5 4 Trees of khair and behada
5 0 0 0 0 Total trees planted
–
4 2 5 5 4 Khair and behada trees planted
7 4 4 6 Other kind of trees planted
Answer:
7,446 trees planted other than khair and behada trees.
Question 2.
A city has a population of 37,04,926. If this includes 11,24,069 men and 10,96,478 women, what is the number of children in the city?
Solution:
1 1 2 4 0 6 9 Men
+
1 0 9 6 4 7 8 Women
2 2 2 0 5 4 7 Total of men and women
3 7 0 4 9 2 6 Total population
–
2 2 2 0 5 4 7 Men and women
1 4 8 4 3 7 9 No. of children
Answer:
Number of children in the city is 14,84,379.
Question 3.
The management of a certain factory had 25,40,600 rupees in the labour welfare fund. From this fund, 12,37,865 rupees were used for medical expenses, 8,42,317 rupees were spent on the education of the workers’ children and the remaining was put aside for a canteen. How much money was put aside for the canteen?
Solution:
₹ 1 2 3 7 8 6 5 Medical expenses
₹ 8 4 2 3 1 7 Education for workers children
₹ 2080182 Spent for medical and education.
₹ 2 5 4 0 6 0 0 Labour welfare fund
₹ 2 0 8 0 1 8 2 Medical & education
₹ 4 6 0 4 1 8 Kept a side for canteen

Answer:
₹ 4,60,418 put aside for the canteen,
Question 4.
For a three-day cricket match, 13,608 tickets were sold on the first day and 8,955 on the second day. If, altogether, 36,563 tickets were sold in three days, how many were sold on the third day?
Solution:
1 3 6 0 8 Tickets sold on 1st day
+
8 9 5 5 Ticket sold on 2nd day
2 2 5 6 3 Tickets sold on 1st and 2nd day
3 6 5 6 3 Tickets sold in 3 days
–
2 2 5 6 3 Tickets sold in 2 days
1 4 0 0 0 Tickets sold on 3rd day

Answer:
₹ 14,000 tickets sold on the third day.
Additional Important Questions and Answers
Solve the following mixed word problems:
Question 1.
A man had ₹ 1,65,346 in the bank. He deposited ₹ 2,47,190 in the bank, then he gave a cheque of ₹ 3,18,649 to Ashutosh. How much’is the balance in the bank now?
Solution:
₹ 1 6 5 3 4 6 Had in the bank
+
₹ 2 4 7 1 9 0 Deposited in the bank
₹ 4 1 2 5 3 6 Total balance
₹ 4 1 2 5 3 6 Total
–
₹ 3 1 8 6 4 9 Gave to Ashutosh
₹ 9 3 8 8 7 Balance in the bank
Answer:
Balance in the bank ₹ 93,887.
Question 2.
Vighanesh had ₹ 36,28,500 from this amount he gave ₹ 15,04,930 to his wife and ₹ 10,13,825to his son. How much amount left with him?
Solution:
₹ 3 6 2 8 5 0 0 Vighanesh had
–
₹ 1 5 0 4 9 3 0 given to wife
₹ 2 1 2 3 5 7 0 Total
₹ 2 1 2 3 5 7 0 Balance
–
₹ 1 0 1 3 8 2 5 Gave to son
₹ 1 1 0 9 7 4 5 Left with him
Answer:
₹ 11,09,745 left with Vighanesh.
Question 2.
Add the following:
(1) 3 0 5 8 3
+
1 2 3 2 9
_____________
_____________
Answer:
42912
(2) 4 5 3 7 8
+
4 4 6 2 2
_____________
_____________
Answer:
90000
(3) 7 5 0 3 8
+
1 7 4 1 8
_____________
_____________
Answer:
92456
(4) 2 2 1 0 5
+
3 9 6 5 1
_____________
_____________
Answer:
61756
Question 3.
Add the following:
(1) 63,348 + 74,35,631
(2) 9,65,247 + 3,28,925
(3) 7,61,856 + 1,45,437
(4) 33,23,057 + 35,28,436
(5) 3,451 + 62,507 + 3,40,678
(6) 48 + 38,41,705 + 98,314
(7) 25,38,781 + 328 + 16,508
(8) 29,145 + 40,37,615 + 8,70,469
Answer:
(1) 74,98,979
(2) 12,94,172
(3) 9,07,293
(4) 68,51,493
(5) 4,06,636
(6) 39,40,065
(7) 25,55,617
(8) 49,37,229
Question 4.
Match the equal numbers in three columns
| Column (A) | Column (B) | Column (C) |
| (1) Thirteen thousand plus two hundred | (a) 304 + 500 | (i) 80,704 |
| (2) Eight thousand plus seventy | (b) 13,000 + 200 | (ii) 804 |
| (3) Three hundred and four plus five hundred | (c) 80,000 + 704 | (iii) 8070 |
| (4) Eighty thousand plus seven hundred and four | (d) 8,000 + 70 | (iv) 13,200 |
Answer:
(1) b – iv
(2) d – iii
(3) a – ii
(4) c – i
Question 5.
Subtract the following:
(1) 7 6 3 8 5
–
5 7 6 3 7
____________
____________
Answer:
18,748
(2) 5 6 0 4 7
–
3 2 3 7 8
____________
____________
Answer:
23,669
(3) 8 2 3 5 6
–
4 1 5 6 3 9
____________
____________
Answer:
36,927
(4) 4 5 4 2 9
–
3 5 9 6 8
____________
____________
Answer:
04,788
(5) 7 4 3 5 0 8
–
4 1 5 6 3 9
____________
____________
Answer:
3,27,869
(6) 2 4 8 1 3 6 7
–
1 7 8 4 2 7 8
____________
____________
Answer:
6,97,089
(7) 5 9 3 1 6 6 5
–
4 3 6 5 7 4 9
____________
____________
Answer:
19,79,109
(8) 8 0 5 1 4 3 6
–
4 3 6 5 7 4 9
____________
____________
Answer:
36,85,687
Question 6.
Solve the following examples :
(1) (a) 64,83,217 – 23,94,128 + 16,84,579
(b) 36,94,523 + 28,17,689 – 50,49,876
(c) 83,47,215 – 38,58,386 – 25,74,978
(d) 3,72,190 + 2,18,310 – 1,56,900
(e) 36,00,800 – 27,91,978 – 3,01,005
(f) 51,51,515 – 5,55,555 + 6,66,006
Answer:
(a) 57,73,668
(b) 14,62,336
(c) 19,13,851
(d) 4,33,600
(e) 5,07,817
(f) 52,61,966
Download PDF
Maharashtra Board Solutions Class 5-Maths (Problem Set 13) - Part 1: Chapter 3- Addition and Subtraction
Chapterwise Maharashtra Board Solutions Class 5 Maths :
Part 1
- Chapter 1- Roman Numerals (Problem Set 1)
- Chapter 2- Number Work (Problem Set 2)
- Chapter 2- Number Work (Problem Set 3)
- Chapter 2- Number Work (Problem Set 4)
- Chapter 2- Number Work (Problem Set 5)
- Chapter 2- Number Work (Problem Set 6)
- Chapter 3- Addition and Subtraction (Problem Set 7)
- Chapter 3- Addition and Subtraction (Problem Set 8)
- Chapter 3- Addition and Subtraction (Problem Set 9)
- Chapter 3- Addition and Subtraction (Problem Set 10)
- Chapter 3- Addition and Subtraction (Problem Set 11)
- Chapter 3- Addition and Subtraction (Problem Set 12)
- Chapter 3- Addition and Subtraction (Problem Set 13)
- Chapter 4- Multiplication and Division (Problem Set 14)
- Chapter 4- Multiplication and Division (Problem Set 15)
- Chapter 4- Multiplication and Division (Problem Set 16)
- Chapter 5- Fractions (Problem Set 17)
- Chapter 5- Fractions (Problem Set 18)
- Chapter 5- Fractions (Problem Set 19)
- Chapter 5- Fractions (Problem Set 20)
- Chapter 5- Fractions (Problem Set 21)
- Chapter 5- Fractions (Problem Set 22)
- Chapter 5- Fractions (Problem Set 23)
- Chapter 6- Angles (Problem Set 24)
- Chapter 6- Angles (Problem Set 25)
- Chapter 6- Angles (Problem Set 26)
- Chapter 6- Angles (Problem Set 27)
- Chapter 7- Circles (Problem Set 28)
- Chapter 7- Circles (Problem Set 29)
- Chapter 7- Circles (Problem Set 30)
- Chapter 7- Circles (Problem Set 31)
Part 2.
- Chapter 8- Multiples and Factors (Problem Set 32)
- Chapter 8- Multiples and Factors (Problem Set 33)
- Chapter 8- Multiples and Factors (Problem Set 34)
- Chapter 8- Multiples and Factors (Problem Set 35)
- Chapter 9- Decimal Fractions (Problem Set 36)
- Chapter 9- Decimal Fractions (Problem Set 37)
- Chapter 9- Decimal Fractions (Problem Set 38)
- Chapter 9- Decimal Fractions (Problem Set 39)
- Chapter 9- Decimal Fractions (Problem Set 40)
- Chapter 9- Decimal Fractions (Problem Set 41)
- Chapter 9- Decimal Fractions (Problem Set 42)
- Chapter 10- Measuring Time (Problem Set 43)
- Chapter 10- Measuring Time (Problem Set 44)
- Chapter 10- Measuring Time (Problem Set 45)
- Chapter 11- Problems on Measurement (Problem Set 46)
- Chapter 11- Problems on Measurement (Problem Set 47)
- Chapter 12- Perimeter and Area (Problem Set 48)
- Chapter 12- Perimeter and Area (Problem Set 49)
- Chapter 12- Perimeter and Area (Problem Set 50)
- Chapter 13- Three Dimensional Objects and Nets (Problem Set 51)
- Chapter 14- Pictographs (Problem Set 52)
- Chapter 15- Patterns (Problem Set 53)
- Chapter 16- Preparation for Algebra (Problem Set 54)
- Chapter 16- Preparation for Algebra (Problem Set 55)
- Chapter 16- Preparation for Algebra (Problem Set 56)