Class 5: Maths Chapter 16 solutions. Complete Class 5 Maths Chapter 16 Notes.
Maharashtra Board Solutions Class 5-Maths (Problem Set 55) - Part 2: Chapter 16- Preparation for Algebra
Maharashtra Board 5th Maths Chapter 16, Class 5 Maths Chapter 16 solutions
Important Questions and Answers.
Question 1.
Say whether right or wrong.
(1) (23 + 4) = (4 + 23)
Answer:
27 = 27 is right
(2) (9 + 4) > 12
Answer:
13 > 12 is right
(3) (9 + 4) < 12
Answer:
13 < 12 is wrong
(4) 138 > 138
Answer:
Wrong
(5) 138 < 138
Answer:
Wrong
(6) 138 = 138
Answer:
right
(7) (4 × 7) = 30 – 2
Answer:
28 = 28 is right
(8) \frac{25}{5} > 5
Answer:
5 > 5 is wrong.
(9) (5 × 8) = (8 × 5)
Answer:
40 = 40 is right
(10) (16 + 0) = 0
Answer:
16 + 0
= 16
16 = 0 is wrong
(11) (16 + 0) = 16
Answer:
16 = 16 is right.
(12) (9 + 4) = 12
Answer:
13 = 12 is wrong.
Question 2.
Fill in the blanks with the right symbol from <, > or =.
(1) (45 ÷ 9) [ ] (9 – 4)
Answer:
45 ÷ 9 = 5,
9 – 4 = 5 5
= 5
so, (45 + 9) = (9 – 4)
(2) (6 + 1) [ ] (3 × 2)
Answer:
6 + 1 = 7,
3 x 2 = 6
7 > 6
so, (6 + 1) > (3 x 2)
(3) (12 × 2) [ ] (25 + 10)
Answer:
12 x 2 = 24,
25 + 10 = 35
24 < 35
so, (12 x 2) < (25 + 10)
Question 3.
Fill in the blanks in the expressions with the proper numbers.
(1) (1 × 7) = ( [ ] × 1)
Answer:
1 x 7 = 7,
7 x 1 = 7
so, (1 x 7) = ( 7 x 1)
(2) (5 × 4) > (7 × [ ] )
Answer:
5 x 4 = 20, 7 x ………… must be less than 20.
7 x 2 = 14
so, (5 x 4) > ( 7 x 2)
(3) (48 ÷ 3) < ( [ ] × 5)
Answer:
48 – 3 = 16,
5 x 4 = 20
5 x 3 = 15
16 > 15 and 16 < 20 so, (48 + 3) <(4 x 5)
(4) (0 + 1) > (5 × [ ] )
Answer:
0 + 1 = 1,
5 x 1 = 5
5 x 0 = 0
1 < 5 and 1 > 0 so, (0 + 1) > (5 x Q)
(5) (35 ÷ 7) = ( [ ] + [ ] )
Answer:
35 ÷ 7 = 5,
3 + 2 = 5 so, (35 + 7) = (3 + 2)
(6) (6 – [ ] ) < (2 + 3)
Answer:
6 – < 2 + 3 = 5
5 > 6 – 2
so, (6 – 2) < (2 + 3)
Using letters
Symbols are frequently used in mathematical writing. The use of symbols makes the writing very short. For example, using symbols, ‘Division of 75 by 15 gives us 5’ can be written in short as ‘75 ÷ 15 = 5’. It is also easier to grasp.
Letters can be used like symbols to make our writing short and simple.
While adding, subtracting or carrying out other operations on numbers, you must have discovered many properties of the operations.
For example, what properties do you see in sums like (9 + 4), (4 + 9)?
The sum of any two numbers and the sum obtained by reversing the order of the two numbers is the same.
Now see how much easier and faster it is to write this property using letters.
- Let us use a and b to represent any two numbers. Their sum will be ‘a + b’.
Changing the order of those numbers will make the addition ‘b + a’. Therefore, the rule will be : ‘For all values of a and b, (a + b) = (b + a).’
Let us see two more examples.
- Multiplying any number by 1 gives the number itself. In short, a × 1 = a.
- Given two unequal numbers, the division of the first by the second is not the same as the division of the second by the first.
In short, if a and b are two different numbers, then (a ÷b) ≠ (b ÷a).
Take the value of a as 8 and b as 4 and verify the property yourself.
Additional Important Questions and Answers
Say whether right or wrong.
(1) (15 ÷ 3) =5
Answer:
5 = 5 is right.
(2) (2 x 1) = 1
Answer:
2 = 1 is wrong.
(3) (16 ÷ 8) = (2 x 2)
Answer:
2 = 4 is wrong.
(4) (13 – 7) = 6
Answer:
6 = 6 is right.
(5) (1 x 0) = 1
Answer:
1 = 1 is wrong.
(6) (1 + 0) = 1
Answer:
1 = 1 is right.
Fill in the blanks with the right symbol from <, >, or =.
(1) (12 + 6) (10 X 2)
Answer:
12 + 6 = 18,
10 x 2 = 20
18 < 20
so, (12 + 6) < (10 x 2)
(2) (4 X 5) (10 X 2)
Answer:
4 x 5 = 20,
10 x 2 = 20
20 = 20
so, (4 x 5) = (10 x 2)
(3) (7 + 3) ………….. (3 X 3)
Answer:
7 + 3 = 10,
3 x 3 = 9
10 > 9
so, (7+ 3) > (3 x 3)
Fill in the blanks in the expressions with the proper numbers.
(1) (8 + ………….. ) = (8 x 1)
Answer:
8 + ……………. = 8,
8 x 1 = 8
8 + 0 = 8
so, (8 + 0) = (8 x 1)
(2) (5 x 6) > (14 x ……….. )
Answer:
5 x 6 = 30,
14 x 1 = 14
14 x 2 = 28
14 x 3 = 42
30 >28
so, (5 x 6) >(14 x 2)
(3) (6 X 7) < ( x 5)
Ans.
6 x 7 = 42,
9 x 5 = 45
42 < 45, 50, 55
so, (6 x 7) < (9 x 5)
Download PDF
Maharashtra Board Solutions Class 5-Maths (Problem Set 55) - Part 2: Chapter 16- Preparation for Algebra
Chapterwise Maharashtra Board Solutions Class 5 Maths :
Part 1
- Chapter 1- Roman Numerals (Problem Set 1)
- Chapter 2- Number Work (Problem Set 2)
- Chapter 2- Number Work (Problem Set 3)
- Chapter 2- Number Work (Problem Set 4)
- Chapter 2- Number Work (Problem Set 5)
- Chapter 2- Number Work (Problem Set 6)
- Chapter 3- Addition and Subtraction (Problem Set 7)
- Chapter 3- Addition and Subtraction (Problem Set 8)
- Chapter 3- Addition and Subtraction (Problem Set 9)
- Chapter 3- Addition and Subtraction (Problem Set 10)
- Chapter 3- Addition and Subtraction (Problem Set 11)
- Chapter 3- Addition and Subtraction (Problem Set 12)
- Chapter 3- Addition and Subtraction (Problem Set 13)
- Chapter 4- Multiplication and Division (Problem Set 14)
- Chapter 4- Multiplication and Division (Problem Set 15)
- Chapter 4- Multiplication and Division (Problem Set 16)
- Chapter 5- Fractions (Problem Set 17)
- Chapter 5- Fractions (Problem Set 18)
- Chapter 5- Fractions (Problem Set 19)
- Chapter 5- Fractions (Problem Set 20)
- Chapter 5- Fractions (Problem Set 21)
- Chapter 5- Fractions (Problem Set 22)
- Chapter 5- Fractions (Problem Set 23)
- Chapter 6- Angles (Problem Set 24)
- Chapter 6- Angles (Problem Set 25)
- Chapter 6- Angles (Problem Set 26)
- Chapter 6- Angles (Problem Set 27)
- Chapter 7- Circles (Problem Set 28)
- Chapter 7- Circles (Problem Set 29)
- Chapter 7- Circles (Problem Set 30)
- Chapter 7- Circles (Problem Set 31)
Part 2.
- Chapter 8- Multiples and Factors (Problem Set 32)
- Chapter 8- Multiples and Factors (Problem Set 33)
- Chapter 8- Multiples and Factors (Problem Set 34)
- Chapter 8- Multiples and Factors (Problem Set 35)
- Chapter 9- Decimal Fractions (Problem Set 36)
- Chapter 9- Decimal Fractions (Problem Set 37)
- Chapter 9- Decimal Fractions (Problem Set 38)
- Chapter 9- Decimal Fractions (Problem Set 39)
- Chapter 9- Decimal Fractions (Problem Set 40)
- Chapter 9- Decimal Fractions (Problem Set 41)
- Chapter 9- Decimal Fractions (Problem Set 42)
- Chapter 10- Measuring Time (Problem Set 43)
- Chapter 10- Measuring Time (Problem Set 44)
- Chapter 10- Measuring Time (Problem Set 45)
- Chapter 11- Problems on Measurement (Problem Set 46)
- Chapter 11- Problems on Measurement (Problem Set 47)
- Chapter 12- Perimeter and Area (Problem Set 48)
- Chapter 12- Perimeter and Area (Problem Set 49)
- Chapter 12- Perimeter and Area (Problem Set 50)
- Chapter 13- Three Dimensional Objects and Nets (Problem Set 51)
- Chapter 14- Pictographs (Problem Set 52)
- Chapter 15- Patterns (Problem Set 53)
- Chapter 16- Preparation for Algebra (Problem Set 54)
- Chapter 16- Preparation for Algebra (Problem Set 55)
- Chapter 16- Preparation for Algebra (Problem Set 56)