Class 5: Maths Chapter 15 solutions. Complete Class 5 Maths Chapter 15 Notes.
Maharashtra Board Solutions Class 5-Maths (Problem Set 53) - Part 2: Chapter 15- Patterns
Maharashtra Board 5th Maths Chapter 15, Class 5 Maths Chapter 15 solutions
Important Questions and Answers.
Question 1.
Find the square numbers from the list given below.
5, 9, 12, 16, 50, 60, 64, 72, 80, 81
Answer:
9,16, 64, 81, 4, 25, 49 are square numbers.
Question 2.
Which are the triangular numbers in the given list?
3, 6, 8, 9, 12, 15, 16, 20, 21, 42
Answer:
3, 6, 15, 21, 28, 10, 45, 55 are triangular numbers.
Question 3.
Name a number which is square as well as triangular.
Answer:
36 is square as well as triangular number.
Question 4.
If 4 is the first square number, which is the tenth one?
Answer:
121 is the tenth square number.
Question 5.
If 3 is the first triangular number, which is the tenth one?
Answer:
66 is the tenth triangular number.
Think about it.
- How will you decide if a given number is a square number?
- How will you decide if a given number is a triangular number?
- How many square numbers do you think there are?
- How many triangular numbers do you think there are?
Activity
Make a collection of pictures in which you can see square or triangular numbers.
Patterns in floor tiles
The tiles in each picture below form a specific pattern. Observe that there is no gap or open ground between two tiles.
On a large piece of card sheet, draw several shapes like the one shown alongside. Colour half of them. Cut them all out and separate them.
One pattern made of these shapes is shown alongside. Make some other patterns of your own.
Cut out many pieces of each of the shapes shown alongside. Join them in a pattern like floor tiles.
Note the pattern and complete the design.
Make your own shapes and use them to make patterns for sari and shawl borders, etc.
Additional Important Questions and Answers
Solve the following :
Question 1.
If 4 is the first square number which is the eighth one?
Answer:
81 is the eighth square number.
Question 2.
If 3 is the first triangular number which is the eighth one?
Answer:
45 is the eighth triangular number.
Question 3.
Classify the following into square numbers and triangular numbers.
3, 4, 9,10,15,16; 45, 49, 64, 66, 81, 91
Answer:
Square Numbers : 4, 9,16, 49, 64, 81
Triangular Numbers : 3, 10, 15, 45, 66, 91
Question 4.
Find out the numbers which are neither square nor triangular numbers from the following.
4, 5, 6, 8, 9, 10, 14, 15, 16, 25, 26, 27, 28.
Answer:
5, 8 14, 26 and 27
Question 5.
(1) If 4 is the first square number, which is the fifth one?
(2) If 3 is the first triangular number, which is the sixth one?
(3) Write all the square numbers between 20 and 80.
(4) Write all the triangular numbers between 20 and 80.
(5) Write the greatest two-digit square numbers as well as triangular numbers.
(6) Write the next three square numbers, 36, 49, 64,…….,
(7) Write the next three triangular numbers 36, 45, 55,
Answer:
(1) 36
(2) 28
(3) 25, 36, 49, 64
(4) 21, 28, 36, 45, 55, 66, 78
(5) 81, 91
(6) 81, 100, 121
(7) 66, 78, 91
Question 6.
Match the columns
| A | B |
| (1) Third square number | (a) 15 |
| (2) Fourth triangular number | (b) 36 |
| (3) Number neither square nor triangular | (c) 16 |
| (4) Number is both square as well as triangular number | (d) 35 |
Answer:
(1 – c),
(2 – a),
(3 – d),
(4 – b).
Download PDF
Maharashtra Board Solutions Class 5-Maths (Problem Set 53) - Part 2: Chapter 15- Patterns
Chapterwise Maharashtra Board Solutions Class 5 Maths :
Part 1
- Chapter 1- Roman Numerals (Problem Set 1)
- Chapter 2- Number Work (Problem Set 2)
- Chapter 2- Number Work (Problem Set 3)
- Chapter 2- Number Work (Problem Set 4)
- Chapter 2- Number Work (Problem Set 5)
- Chapter 2- Number Work (Problem Set 6)
- Chapter 3- Addition and Subtraction (Problem Set 7)
- Chapter 3- Addition and Subtraction (Problem Set 8)
- Chapter 3- Addition and Subtraction (Problem Set 9)
- Chapter 3- Addition and Subtraction (Problem Set 10)
- Chapter 3- Addition and Subtraction (Problem Set 11)
- Chapter 3- Addition and Subtraction (Problem Set 12)
- Chapter 3- Addition and Subtraction (Problem Set 13)
- Chapter 4- Multiplication and Division (Problem Set 14)
- Chapter 4- Multiplication and Division (Problem Set 15)
- Chapter 4- Multiplication and Division (Problem Set 16)
- Chapter 5- Fractions (Problem Set 17)
- Chapter 5- Fractions (Problem Set 18)
- Chapter 5- Fractions (Problem Set 19)
- Chapter 5- Fractions (Problem Set 20)
- Chapter 5- Fractions (Problem Set 21)
- Chapter 5- Fractions (Problem Set 22)
- Chapter 5- Fractions (Problem Set 23)
- Chapter 6- Angles (Problem Set 24)
- Chapter 6- Angles (Problem Set 25)
- Chapter 6- Angles (Problem Set 26)
- Chapter 6- Angles (Problem Set 27)
- Chapter 7- Circles (Problem Set 28)
- Chapter 7- Circles (Problem Set 29)
- Chapter 7- Circles (Problem Set 30)
- Chapter 7- Circles (Problem Set 31)
Part 2.
- Chapter 8- Multiples and Factors (Problem Set 32)
- Chapter 8- Multiples and Factors (Problem Set 33)
- Chapter 8- Multiples and Factors (Problem Set 34)
- Chapter 8- Multiples and Factors (Problem Set 35)
- Chapter 9- Decimal Fractions (Problem Set 36)
- Chapter 9- Decimal Fractions (Problem Set 37)
- Chapter 9- Decimal Fractions (Problem Set 38)
- Chapter 9- Decimal Fractions (Problem Set 39)
- Chapter 9- Decimal Fractions (Problem Set 40)
- Chapter 9- Decimal Fractions (Problem Set 41)
- Chapter 9- Decimal Fractions (Problem Set 42)
- Chapter 10- Measuring Time (Problem Set 43)
- Chapter 10- Measuring Time (Problem Set 44)
- Chapter 10- Measuring Time (Problem Set 45)
- Chapter 11- Problems on Measurement (Problem Set 46)
- Chapter 11- Problems on Measurement (Problem Set 47)
- Chapter 12- Perimeter and Area (Problem Set 48)
- Chapter 12- Perimeter and Area (Problem Set 49)
- Chapter 12- Perimeter and Area (Problem Set 50)
- Chapter 13- Three Dimensional Objects and Nets (Problem Set 51)
- Chapter 14- Pictographs (Problem Set 52)
- Chapter 15- Patterns (Problem Set 53)
- Chapter 16- Preparation for Algebra (Problem Set 54)
- Chapter 16- Preparation for Algebra (Problem Set 55)
- Chapter 16- Preparation for Algebra (Problem Set 56)