Class 5: Maths Chapter 9 solutions. Complete Class 5 Maths Chapter 9 Notes.
Maharashtra Board Solutions Class 5-Maths (Problem Set 37) - Part 2: Chapter 9- Decimal Fractions
Maharashtra Board 5th Maths Chapter 9, Class 5 Maths Chapter 9 solutions
Important Questions and Answers.
Write the following mixed fractions in decimal form and read them aloud.
(1) 9110
Answer:
9.1, Nine point one.
(2) 91100
Answer:
9.01, Nine point zero one.
(3) 453100
Answer:
4.53, Four point five three.
(4) 78100
Answer:
0.78, Zero point seven eight.
(5) 5100
Answer:
0.05, Zero point zero five.
(6) 510
Answer:
0.5, Zero point five.
(7) 210
Answer:
0.2, Zero point two.
(8) 20100
Answer:
0.20, Zero point two zero.
Place value of the digits in decimal fractions
We can determine the place value of the digits in decimal fractions in the same way that we determine the place values of digits in whole numbers.
Example (1)
In 73.82, the place value of 7 is 7 × 10 = 70, and of 3, it is 3 × 1 = 3.
Similarly, the place value of 8 is 8 × 110=810 = 0.8 and the place value of 2 is 2 × 1100=2100 = 0.02
Example (2)
Place values of the digits in 210.86.

Additional Important Questions and Answers
(1) 33100
Answer:
3.03, Three point zero three.
(2) 333100
Answer:
3.33, Three point three three.
(3) 3041100
Answer:
30.41, Thirty point four one.
(4) 1111100
Answer:
11.11, Eleven point one one.
Q.3. Write the following numbers using the decimal point:
(1) Sixty-eight point seven six .
Answer:
68.76
(2) Nine point five zero one
Answer:
9.501
(3) Eighty-four point zero three.
Answer:
84.03
(4) Eighty-four point zero zero seven.
Answer:
84.007
(5) Two hundred ftinety-eight point zero seven.
Answer:
298.07
Download PDF
Maharashtra Board Solutions Class 5-Maths (Problem Set 37) - Part 2: Chapter 9- Decimal Fractions
Chapterwise Maharashtra Board Solutions Class 5 Maths :
Part 1
- Chapter 1- Roman Numerals (Problem Set 1)
- Chapter 2- Number Work (Problem Set 2)
- Chapter 2- Number Work (Problem Set 3)
- Chapter 2- Number Work (Problem Set 4)
- Chapter 2- Number Work (Problem Set 5)
- Chapter 2- Number Work (Problem Set 6)
- Chapter 3- Addition and Subtraction (Problem Set 7)
- Chapter 3- Addition and Subtraction (Problem Set 8)
- Chapter 3- Addition and Subtraction (Problem Set 9)
- Chapter 3- Addition and Subtraction (Problem Set 10)
- Chapter 3- Addition and Subtraction (Problem Set 11)
- Chapter 3- Addition and Subtraction (Problem Set 12)
- Chapter 3- Addition and Subtraction (Problem Set 13)
- Chapter 4- Multiplication and Division (Problem Set 14)
- Chapter 4- Multiplication and Division (Problem Set 15)
- Chapter 4- Multiplication and Division (Problem Set 16)
- Chapter 5- Fractions (Problem Set 17)
- Chapter 5- Fractions (Problem Set 18)
- Chapter 5- Fractions (Problem Set 19)
- Chapter 5- Fractions (Problem Set 20)
- Chapter 5- Fractions (Problem Set 21)
- Chapter 5- Fractions (Problem Set 22)
- Chapter 5- Fractions (Problem Set 23)
- Chapter 6- Angles (Problem Set 24)
- Chapter 6- Angles (Problem Set 25)
- Chapter 6- Angles (Problem Set 26)
- Chapter 6- Angles (Problem Set 27)
- Chapter 7- Circles (Problem Set 28)
- Chapter 7- Circles (Problem Set 29)
- Chapter 7- Circles (Problem Set 30)
- Chapter 7- Circles (Problem Set 31)
Part 2.
- Chapter 8- Multiples and Factors (Problem Set 32)
- Chapter 8- Multiples and Factors (Problem Set 33)
- Chapter 8- Multiples and Factors (Problem Set 34)
- Chapter 8- Multiples and Factors (Problem Set 35)
- Chapter 9- Decimal Fractions (Problem Set 36)
- Chapter 9- Decimal Fractions (Problem Set 37)
- Chapter 9- Decimal Fractions (Problem Set 38)
- Chapter 9- Decimal Fractions (Problem Set 39)
- Chapter 9- Decimal Fractions (Problem Set 40)
- Chapter 9- Decimal Fractions (Problem Set 41)
- Chapter 9- Decimal Fractions (Problem Set 42)
- Chapter 10- Measuring Time (Problem Set 43)
- Chapter 10- Measuring Time (Problem Set 44)
- Chapter 10- Measuring Time (Problem Set 45)
- Chapter 11- Problems on Measurement (Problem Set 46)
- Chapter 11- Problems on Measurement (Problem Set 47)
- Chapter 12- Perimeter and Area (Problem Set 48)
- Chapter 12- Perimeter and Area (Problem Set 49)
- Chapter 12- Perimeter and Area (Problem Set 50)
- Chapter 13- Three Dimensional Objects and Nets (Problem Set 51)
- Chapter 14- Pictographs (Problem Set 52)
- Chapter 15- Patterns (Problem Set 53)
- Chapter 16- Preparation for Algebra (Problem Set 54)
- Chapter 16- Preparation for Algebra (Problem Set 55)
- Chapter 16- Preparation for Algebra (Problem Set 56)